Η αδράνεια και η απουσία της οποιασδήποτε ενέργειας με εγγυημένο μηδενικό αποτέλεσμα ή μήπως η πράξη με την έλλειψη ικανοποιητικής στρατηγικής που σίγουρα θα αποφέρει κάποια αποτελέσματα, ευελπιστώντας να είναι θετικά για την επιχείρηση σου.
Επιλέγω με βεβαιότητα το δεύτερο σενάριο της πράξης καθώς έχω περάσει και από τα δύο πιο πάνω στάδια και ξέρω με σιγουριά ότι η αδράνεια είναι ότι χειρότερο στον άνθρωπο. Μέσα από πράξεις, λανθασμένες και μη, πάντα κερδίζεις. Στις σωστές και λάθος κινήσεις είσαι πάντα κερδισμένος καθώς είτε πετυχαίνεις τον στόχο σου ή μαζεύεις εμπειρίες στο τι δουλεύει στην πράξη και τι όχι, έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι ο καλύτερος κριτής είναι τα αποτελέσματα και όχι η άποψη μας.
Μια στρατηγική μάρκετινγκ λειτουργεί ως βάση ενός πλάνου μάρκετινγκ. Ένα πλάνο μάρκετινγκ περιλαμβάνει μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εκτελεσθεί επιτυχημένα μια στρατηγική μάρκετινγκ με βάση τον οικονομικό προϋπολογισμό κάθε επιχείρησης. Πλάνα και αντικειμενικοί στόχοι είναι συνήθως δοκιμασμένα για μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ο συγγραφέας François Jullien, στο βιβλίο του “Εγκώμιο της απραξίας: Η αποτελεσματικότητα στην κινεζική σκέψη” περιγράφει χαρακτηριστικά τα πιο κάτω:
“Ο Κινέζος στρατηγός δεν θέτει στόχους ούτε καταστρώνει σχέδια. Αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να ανιχνεύσει και να εκμεταλλευτεί την εσωτερική δυναμική της κατάστασης· να συντονιστεί με τη φυσική πορεία των πραγμάτων, ώστε να κάνει τις συνθήκες να δουλέψουν για λογαριασμό του.
Σύμφωνα με την κινεζική αντίληψη, τότε δρα κανείς με αληθινή αποτελεσματικότητα, όταν απλώς υποβοηθά αυτό που θα συμβεί ούτως ή άλλως. Όταν το αποτέλεσμα της δράσης του προκύπτει αβίαστα, ανεπαίσθητα, σαν από μόνο του.
Γιατί το μέγιστο κατόρθωμα είναι να ενεργήσεις έτσι ώστε να φαίνεται πως ο καθένας θα μπορούσε να καταφέρει αυτό που εσύ πέτυχες. Χωρίς αντίσταση, χωρίς κίνδυνο, χωρίς κόπο.”
Σε κάθε περίπτωση είμαι φανατικά υπέρ της πράξης και της διεκπεραίωσης, με ιδανικό σενάριο την ύπαρξη μιας σωστής και μεθοδικής στρατηγικής και πλάνου. Παράλληλα όμως, διανύουμε ένα τόσο γρήγορο εναλλασσόμενο και δυναμικό κόσμο, όπου τα δεδομένα και οι συνθήκες αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Έτσι, χρειάζεται τόσο σαν άτομα όσο και οι επιχειρήσεις να αποκτήσουμε την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα, να αλλάζουμε πλάνο δράσης χωρίς να ξεφεύγουμε από τον αρχικό στόχο εκτός και αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
Από το 2018, έχουμε αναλάβει (σαν εταιρεία) το Marketing & Sales (εν μέρει) ενός καινοτόμου προϊόντος με την επωνυμία Alumcare, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ www.alumcare.com. Ένα project στο οποίο δεν είχαμε ποτέ, ούτε στο ελάχιστον, μια σωστή και μεθοδική στρατηγική ή κάποιο συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο πλάνο. Η έλλειψη αυτών των δύο, οφειλόταν στην μη ύπαρξη ουσιαστικού διαφημιστικού προϋπολογισμού που δεν έδωσε ποτέ την δυνατότητα να γνωρίσουμε μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι ενέργειες μας. Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου project με όλες τις ad hoc (επί τούτω) ενέργειες είναι εντυπωσιακά και αναλύονται πιο κάτω.
Project: Alumcare (Καθαριστικό Αποκατάστασης και Συντήρησης Αλουμινίων)
Διάρκεια: 07/2018 μέχρι και σήμερα (3+ χρόνια)
Ετήσιος Διαφημιστικός Προϋπολογισμός: €1200
Προβολές Αναγνωρισιμότητας: 3+ εκατομμύρια προβολές
Συχνότητα Προβολής: 10+ προβολές/χρήστη
Διαδικτυακές Πωλήσεις: 1500+προϊόντα

Το πιο πάνω δεν αποτελεί μια αλαζονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αντιθέτως, την παρακίνηση σου σε πράξη έστω και αν η στρατηγική και το πλάνο σου δεν είναι ξεκάθαρο. Αρκεί να είσαι σε θέση να εξετάζεις τα δεδομένα και τις καταστάσεις σε κάθε περίπτωση και να προσαρμόζεσαι αναλόγως.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του πιο πάνω project, συνέβη κατά την περίοδο του Κορωνιού, τον Μάρτιο του 2020, όπου δημοσιεύτηκε η πιο κάτω καμπάνια.

Δεν χρειάζονται άριστες γραφιστικές ικανότητες ή επιλεκτικό γούστο για να αντιληφθεί κάποιος την απλότητα της επικοινωνίας. Το πιο πάνω, ήταν αρκετό για να στοχεύσουμε το κοινό στο οποίο απευθύνεται το προϊόν, να προσφέρει το συναίσθημα του χαβαλέ, να εκτοξεύσει την διαδραστικότητα και τις κοινοποιήσεις και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για εμάς που ήταν οι πωλήσεις.
Σε ένα άλλο μας project, με ακριβώς αντίθετη προσέγγιση, που αφορά πελάτη μας ένα τεράστιο όμιλο στην Ελλάδα και παρουσία των brands του στην Κύπρο, η ύπαρξη συγκεκριμένου πλάνου και στρατηγικής είναι απολύτως αναγκαία. Ποια στοιχεία χρειάζονται για την δημιουργία σωστής στρατηγικής, πλάνου και κατεύθυνσης:
- Ξεκάθαρος στόχος και προσδοκίες της επιχείρησης
- Συγκεκριμένος ετήσιος (ή εξάμηνος) οικονομικός προϋπολογισμός
- Πολύ καλή γνώση και κατανόηση του προϊόντος ή των υπηρεσιών
- Γνώση των συνθηκών της αγοράς και του ανταγωνισμού
- Αξιοποίηση ευκαιριών και ικανότητες διαπραγμάτευσης
Τέλος, όπως ανάφερα και πιο πάνω, ο καλύτερος κριτής των πράξεων μας είναι τα αποτελέσματα. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σε θέση να αναλύουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Ο βασικός κανόνας είναι ένας, ότι δεν μας βγαίνει στον επιθυμητό βαθμό το αλλάζουμε και ότι μας πέτυχε το ενισχύουμε και κτίζουμε πάνω σε αυτό.
Να μου επιτρέψεις να σου θυμίσω ότι η υπερβολική σκέψη οδηγεί στην αδράνεια. Μην φοβηθείς να δοκιμάσεις πράγματα και να κάνεις κινήσεις, ανεξάρτητα αν στο μυαλό σου ή στο χαρτί δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και πλάνο. Σίγουρα έχεις να κερδίσεις πολύ περισσότερα από το να μη κάνεις απολύτως τίποτα.
Κλείνοντας, αν δεν βρίσκεσαι στο υπερωκεάνιο και ετοιμάζεσαι για το μεγάλο ταξίδι, εννοώντας ότι είσαι σε μια μικρή επιχείρηση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και με μικρό οικονομικό προϋπολογισμό, ξεκινά σήμερα την δράση με κινήσεις που πιστεύεις εσύ ότι θα βοηθήσουν την επιχείρηση σου και άσε τα αποτελέσματα να το κρίνουν. Εναλλακτικά, αν βρίσκεσαι σε ένα όμιλο ή οργανισμό με μεγάλους στόχους και σημαντικό οικονομικό προϋπολογισμό, ζήτα σήμερα βοήθεια από κάποιον ειδικό και ΜΑΖΙ διαμορφώστε την στρατηγική και το πλάνο που αφορά τους στόχους της επιχείρησης σας.