Ontime


Ας μιλήσουμε για Ψηφιακή Μεταμόρφωση

14 Apr, 2020 | Business

Εάν είσαι επιχειρηματίας ή έχεις προσωπικούς στόχους επαγγελματικά θα έχεις ακούσει τα τελευταία χρόνια αρκετά για το Digital Transformation (Ψηφιακή Μεταμόρφωση). Τι είναι λοιπόν αυτή η μεταμόρφωση;

Tι είναι η Ψηφιακή Μεταμόρφωση;

Πολύ απλά, η αφομοίωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα στρώματα μιας επιχείρησης, από το κομμάτι της λειτουργίας μέχρι την επικοινωνία και την αγορά. H ψηφιακή μεταμόρφωση, δεν είναι μόνο μια λειτουργική αλλαγή, είναι περισσότερο μια αλλαγή φιλοσοφίας και κουλτούρας η οποία απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αλλάξουν, να καινοτομήσουν, να πειραματιστούν, να φύγουν από τη ζώνη ασφαλείας που τους περιβάλει (κατάλοιπα ενός παλαιού κόσμου διαχείρισης, που φεύγει) και να πάψουν να δαιμονοποιούνε την ‘αποτυχία’.

Γιατί η Ψηφιακή Μεταμόρφωση είναι σημαντική;

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ο πιο σημαντικός λόγος αφορά καθαρά θέματα επιβίωσης. Η τεχνολογία εξελίσσεται και ο ‘κόσμος’ προοδεύει. Όσοι δεν αφουγκραστούν την ανάγκη να ακολουθήσουν ή ακόμη να βρίσκονται συνεχώς μισό βήμα μπροστά, είτε επειδή δεν το αποδέχονται, είτε επειδή θεωρούν ότι κοστίζει, είτε επειδή δεν το καταλάβουν, τότε θα αποτύχουν και είναι θέμα χρόνου. Δεν χρειάζεται να είσαι μέντιουμ για να δεις που πάει η γραμμή της εξέλιξης. Την δεκαετία του 90 τα πέντε πρώτα brand σε αξία ήταν η General Motors, Ford, Exxon Mobile, Intel & General Electric. Σήμερα, στην πρώτη πεντάδα έχουμε την Amazon, Google, Microsoft, Apple & Samsung. Μια πεντάδα, η οποία ηγείται του τρένου της τεχνολογικής εξέλιξης και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πάρει μπροστά την ανθρωπότητα σε διάφορους τομείς.

Ποιο είναι το πλαίσιο μιας Ψηφιακής Μεταμόρφωσης;

Διαφέρει από επιχείρηση σε επιχείρηση. Για κάποιες είναι άμεση αναγκαιότητα, για κάποιες άλλες ο χρόνος ίσως τους κλείσει το μάτι και τους δώσει περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν. Υπάρχει και μια κατηγορία επιχειρήσεων, οι οποίες, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, η ώρα για αυτές είναι 23:59. Μιας και στις υπόλοιπες γραμμές θα αναλώσουμε την ανάλυση γύρω από την επικοινωνία με την αγορά, τότε αναφερόμαστε κυρίως στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και την παντελώς απουσία τους από το διαδίκτυο. Η απουσία μιας ιστοσελίδας και η απουσία επικοινωνίας μέσα από τα πιο σημαντικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συστατικά ‘αργού θανάτου’. Από κει και πέρα, ακόμα και η απλή παρουσία δεν είναι αρκετό μιας και η τεχνολογία αναβαθμίζεται και ο ανταγωνισμός προχωρά μεγαλώνει?. Ένα εστιατόριο, ένα ξενοδοχείο ή μια boutique ρούχων χωρίς παρουσία στο διαδίκτυο απλά δεν υπάρχει. Όλες αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον σταυροδρομιού το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη από τη μια και το κλείσιμο από την άλλη. Ανεβαίνοντας ένα σκαλί ψηλότερα, στις επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων, η απόφαση για ψηφιακή μεταμόρφωση (στο κομμάτι της επικοινωνίας) είναι επίσης ζωτικής σημασίας, μιας και η εξουδετέρωση τους από το χάρτη της αγοράς μπορεί να λάβει χώρα ‘μέσα σε μια νύχτα’. Για αυτές τις επιχειρήσεις, ίσως η ψηφιακή μεταμόρφωση να σημαίνει κάτι περισσότερο από τις μικρομεσαίες, κυρίως λόγω της έκθεσης τους σε περισσότερες υποχρεώσεις.

Ψηφιακή Μεταμόρφωση και Marketing

Τα καλά νέα είναι ότι, το πρώτο στάδιο αφορά την απόφαση. Τα κακά νέα, ο ανταγωνισμός έχει ήδη στήσει κανάλια επικοινωνίας και ο χρόνος δουλεύει υπέρ του. Γιατί; επειδή ο χρόνος σημαίνει γνώση, μέσα από τα λάθη έρχεται η βελτίωση και η προσαρμογή, καθώς και η εμπειρία σε όλο αυτό το πλαίσιο. Είναι σημαντικό το κομμάτι της απόφασης. Εδώ ξεκινάνε όλα. Ο κάθε επιχειρηματίας ψάχνει, οι λύσεις στο διαδίκτυο παντού καθώς και οι κατάλληλοι άνθρωποι, είτε μέσω πρόσληψης, εκπαίδευσης ή outsourcing, υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν και καλοί αλλά και κακοί. Είναι για αυτό που λέμε να παρθεί η απόφαση για τοποθέτηση στο πλαίσιο επικοινωνίας, ώστε να μπορεί να γίνεται σύγκριση.

Κανάλια επικοινωνίας

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει αξιολόγηση της υπάρχουσας τοποθέτησης (αν υπάρχει). Που βρίσκεται η επικοινωνία; Είναι σωστά δομημένη; Υπάρχει ιστοσελίδα; Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν; Υπάρχουν τοποθετημένα εργαλεία τα οποία μας δίνουν μια απλή εικόνα με ποιους και πόσους ανθρώπους επικοινωνούμε; Αυτοί που το κάνουν, αντιλαμβάνονται τι κάνουμε και τι προσφέρουμε; To δεύτερο βήμα είναι να αξιολογήσουμε κατά πόσο αυτά τα κανάλια συνδέονται μεταξύ τους και αν η επικοινωνία ακολουθάει μια συνέπεια, τόσο σε brand assets, αλλά και την γλώσσα επικοινωνίας. Πέραν του να υπάρχει μια ενιαία εικόνα, ο επισκέπτης θα πρέπει να μπορεί να ‘ταξιδέψει’ σε όσα περισσότερα κανάλια μπορεί, εύκολα και γρήγορα. Γιατί; Επειδή εμείς πρέπει να ξέρουμε (μαθαίνουμε τι τον ενδιαφέρει περισσότερο, τι όχι και αν τον ενδιαφέρει) και επειδή αποκτούμε σαν επιχείρηση ή brand περισσότερη αξιοπιστία, το πιο σημαντικό συστατικό για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε πιστούς ακόλουθους (όχι περιστασιακούς πελάτες).

Ποια είναι αυτά τα κανάλια επικοινωνίας λοιπόν; Θα το επαναλάβουμε, όλα αρχίζουν από μια ιστοσελίδα. Χωρίς ιστοσελίδα γίνεται η μισή δουλειά. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι απίστευτα αποδοτικά, αλλά οι λογαριασμοί μας εκεί ανήκουν στις ορέξεις των αναβαθμίσεων των αλγόριθμων και την τάση των χρηστών να ξοδεύουν χρόνο από το ένα στο άλλο. Επίσης, υπάρχουν πολλά πλέον. Κάποια έχουν αποκλειστική φιλοξενία δημογραφικών, κάποια λίγο από όλα. Άρα πάμε ξανά πίσω στην κουβέντα της ύπαρξης ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα θα βρίσκεται εκεί έξω για πάντα. Είναι το σπίτι μας. Επίσης, δίνει την ευκαιρία να έχουμε την αποκλειστική προσοχή ενός επισκέπτη, τον οποίο εμείς αποφασίζουμε που να τον κατευθύνουμε.

Πάμε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τώρα, Facebook, Instagram & LinkedIn. Άρχισε από αυτά. Υπάρχουν κι άλλα, twitter, YouTube, tik-tok, ωστόσο όλα μαζί χρειάζονται χρόνο και κόπο για να χτιστεί μια οντότητα που να αλληλοεπιδρά με τους χρήστες. Θα ‘ρθει και για αυτά η ώρα τους. Είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων. Η δική μας συμβουλή είναι ιεραρχικά να υπάρχει επικοινωνίας Facebook & Instagram. Εκεί ξοδεύει τον χρόνο του ο χρήστης σχεδόν αποκλειστικά. Δύο είναι τα πράγματα που οφείλει κάποιος να έχει υπόψη. Πρώτο, να παράγει περιεχόμενο σε αυτά, και δεύτερο, να επενδύει χρήματα στην προώθηση περιεχομένου. Περιεχόμενο το οποίο να δίνει αξία και λύσεις στον κόσμο.

Η επικοινωνία χρειάζεται συνέπεια

Η επικοινωνία δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Θα πρέπει να αντιληφθούμε την έννοια ‘κλίμακα δεδομένων’. Ο όρος αφορά καθαρά την αντίληψη ότι υπάρχουν αρκετοί χρήστες εκεί έξω και ότι τα μηνύματα μας δεν φτάνουν σε όλους. Επιπλέον, οι χρήστες αυτοί έρχονται με διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικές ανάγκες. Για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με όσους περισσότερους γίνεται, τότε το περιεχόμενο πρέπει να είναι όσο πιο πολύ γίνεται και η επένδυση για προώθηση ανάλογη. Ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός. Εξίσου σημαντικός λόγος είναι η τριβή με τη διαδικασία, η οποία θα μας βελτιώσει στις μελλοντικές αναβαθμίσεις της τεχνολογίας. Προηγουμένως αναφερθήκαμε στη γνώση. Η γνώση είναι χρυσάφι. Βοηθάει να κατανοούμε περισσότερα πράγματα και να δεχόμαστε τις αλλαγές, αλλαγές που θα έρθουν και μάλιστα πιο σύντομα από τι υπολογίζουμε. Όποιος δεν αρχίσει σήμερα, η επόμενη μέρα θα τον βρεί να περιμένει σε μια στάση που κανείς δεν κατεβαίνει.

Πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε;

Στη On Time Media αντιλαμβανόμαστε πλήρως την έννοια του Marketing, είτε αυτή έχει να κάνει με την τεχνολογία, είτε όχι. Το Μarketing δεν αλλάζει, αυτό που αλλάζει είναι το που ξοδεύει ο καταναλωτής τον χρόνο του περισσότερο, τι κόστος έχει η επικοινωνία μαζί του εκεί που βρίσκεται και τα εργαλεία τα οποίο απαιτούνται για τη δημιουργία επικοινωνίας, είτε είναι η δημιουργία ιστοσελίδας και διαχείριση της, είτε είναι η διαχείριση λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η παραγωγή περιεχομένου με βάση στρατηγικό σχεδιασμό (στατικά δημιουργικά, βίντεο παραγωγές, αρθρογραφία, διαφημιστικές καμπάνιες, φωτογράφιση προϊόντων κ.α.). Κουβαλάμε στις πλάτες μας γνώση μέσα από καθημερινή τριβή με δεκάδες brands διαφόρων κλάδων, αλλά το πιο σημαντικό, τρέχουμε δικά μας project, στα οποία επενδύουμε δικά μας χρήματα, πειραματιζόμαστε και μαθαίνουμε με δικά μας χρήματα και τα αποτελέσματα μας κάνουν να νιώθουμε σοφοί και γνώστες όλων αυτών που ερχόμαστε και προτείνουμε στις επιχειρήσεις να κάνουν, μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Related Articles

Pin It on Pinterest

Share This