Ontime


Επικοινωνία στο διαδίκτυο. Πιο σημαντική από ποτέ

29 Apr, 2020 | Marketing, Social Media

Kράτα επικοινωνία με το κοινό σου ακόμα και σε περιόδους που η πώληση δεν είναι ο βασικός στόχος.

Η επικοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή μας, αφού ολόκληρη η καθημερινότητα μας εξαρτάται από αυτή και ανάλογα με την εποχή εξελίσσεται. Στην περίοδο που διανύουμε, ελέω της πανδημίας και των μέτρων καραντίνας, η επικοινωνία έχει επηρεαστεί αρκετά και με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

Καλούμαστε να εφαρμόζουμε την “κοινωνική αποστασιοποίηση” ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Ως αποτέλεσμα αυτού αυξήθηκε η κίνηση τόσο στο διαδίκτυο και φυσικά στα Social Media, τα οποία φιλοξενούν εκατομμύρια χρήστες καθημερινά. Οι αποστάσεις έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο είναι εύκολα προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή.

Που βρίσκεται άραγε η προσοχή των ανθρώπων αυτή την εποχή;

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται από το διαδίκτυο για να εργαστεί, να παρακολουθήσει μαθήματα στο σχολείο, να διασκεδάσει και κυρίως να επικοινωνήσει με τους αγαπημένους του. Έτσι, μια και καλή κλειστήκαμε όλοι πίσω από τις ψηφιακές οθόνες (κινητά, υπολογιστές & tablet).

Οι καταναλωτές στρέφονται όσο ποτέ άλλοτε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Amazon δήλωσε ότι θα προσλάβει 100.000 υπαλλήλους για να ανταποκριθεί στη θεαματική αύξηση που έχουν οι πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, την ίδια ώρα που τα φυσικά καταστήματα κλείνουν και ποιος ξέρει πότε θα επανέλθουν στην κανονικότητα τους, ακόμα και με την άρση των μέτρων καραντίνας.

Στην OnTime Media κάνουμε πράξη το σλόγκαν μας, “focus where attention is”. Αν θες να μάθεις πως εκμεταλλευτήκαμε εμείς την κατάσταση αυτή διάβασε περισσότερα εδώ > 668 πωλήσεις προϊόντων

Branding, το θεμέλιο της επιτυχίας.

Λέξη ορόσημο, όπου κυρίως μικρές επιχειρήσεις αγνοούν. Branding, ονομάζουμε το σύνολο των ενεργειών που κάνει μια επιχείρηση, ένα brand ακόμη και ένα άτομο για να επικοινωνήσει με το κοινό του, με στόχο να επηρεάσει και να διαμορφώσει την αντίληψη του κοινού για αυτό, αυξάνοντας την επίγνωση και την αναγνωρισιμότητα  του. Η αντίληψη που έχει το κοινό για το brand παίζει σημαντικό ρόλο. Αναφερόμαστε στο τι πιστεύουν οι άλλοι για μας. Το Branding δεν είναι μέσο πίεσης αλλά έλξης.

Τα Social Media είναι εύκολα προσβάσιμα στον οποιοδήποτε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο, για αυτό και η επικοινωνία μέσω αυτών αυξάνει την επικοινωνία, προωθεί την αναγνωρισιμότητα και βελτιώνει την εξυπηρέτηση των πελατών κάθε επιχείρησης.

Επιπλέον, τα Social Media λειτουργούν ως ένα οικονομικό μέσο για τις επιχειρήσεις, για την εφαρμογή της καμπάνιας που επιθυμούν με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τι όμως πραγματικά συμβαίνει στην περίπτωση των επιχειρήσεων και την διαδικτυακή τους επικοινωνία την περίοδο αυτή;

Κλειστά σχεδόν όλα από την μια στιγμή στην άλλη. Πολλές επιχειρήσεις, τηρώντας τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας “αναστέλλουν την λειτουργία τους μέχρι νεοτέρας”.

Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που κατέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις τους μαζί και με όλη τους την διαδικτυακή επικοινωνία – παρουσία, την στιγμή που θα έπρεπε η επικοινωνία τους να είναι πιο εντονη από ποτέ!

Αναντίρρητα η επιβολή του lockdown έχει επιφέρει έντονο συναίσθημα “άμυνας” προς τον ιο και όχι μόνο.

Υπήρξαν αρκετές όμως περιπτώσεις επιχειρήσεων που “εκμεταλλεύτηκαν” αλλά και θα εκμεταλλευτούν μακροπρόθεσμα την επικοινωνία τους διαδικτυακά και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ευνοηθούν.

Μερικοί αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι ιδίως οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα βγουν ακόμη πιο ισχυρές μετά τη λήξη του συναγερμού.

Ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζoύκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για βιντεοκλήσεις και ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω της μεγαλύτερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης  γνωρίζει εκρηκτική αύξηση. Η κίνηση φωνητικών κλήσεων μέσω της εφαρμογής WhatsApp (που ανήκει επίσης στο Facebook) έχει διπλασιαστεί, ενώ παρόμοια αύξηση κίνησης έχει επίσης δεχθεί το Messenger.

“Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες μπορεί να περάσουν στην αντίπερα όχθη της κρίσης πολύ πιο δυνατές”, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Wedbush Securities, Ντάνιελ Άιβς, σύμφωνα με τους Νew York Times.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες θα μείνουν αλώβητοι. Η διαφήμιση όπου αποτελεί ζωτική πηγή εσόδων, πάντα υποφέρει από τις κρίσεις, ενώ οι μετοχές όλων των τεχνολογικών εταιρειών έχουν ήδη μεγάλες απώλειες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Η πιο πάνω γραφική παράσταση παρουσιάζει τα έσοδα του Facebook σχετικά με διαφημίσεις, από το 2017 έως και το 2019. Τα έσοδα της εταιρείας κατά την αναγραφόμενη περίοδο παρουσιάζουν αυξητική τάση τέτοιου βαθμού που θέτουν τις προϋποθέσεις για συνεχόμενη αλλά και περαιτέρω αύξηση και κατά το τρέχον έτος, 2020. Η ταχύτατη όμως εξάπλωση του ιού φαίνεται πως έρχεται να αντιστρέψει τα δεδομένα για την εταιρεία. Μπορεί το περιεχόμενο και η χρήση σε Facebook & Instagram να εκτοξεύτηκε ωστόσο έχει μειωθεί το διαφημιστικό μιας και διαφημιστές από χώρες που πλήγηκαν από τον ιό έχουν παγώσει τις διαφημιστικές τους καμπάνιες την ίδια ώρα που αρκετοί άλλοι μπήκαν σε θέση άμυνας (φυσικό συνεπακόλουθο και αναμενόμενη αντίδραση). Παραμένει ακόμη ασαφές πόσο θα πληγεί φέτος η παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας, ωστόσο για την ώρα αυτό δεν μας απασχολεί. Εκείνο που πρέπει να δει κάποιος είναι την ευκαιρία που δημιουργείται. Τα δεδομένα είναι πολύ απλά. Περισσότερος κόσμος στις πλατφόρμες, λιγότερες διαφημίσεις, το κόστος πέφτει, ευκαιρία για κάποιον να επενδύσει σε δημιουργία περιεχομένου και προώθηση διαφημιστικά ΤΩΡΑ. Πιο απλά δεν θα μπορούσαμε να το γράψουμε.

Τα σημάδια είναι ορατά. Οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας έχουν καταστήσει τα social media ακόμη πιο χρήσιμα. Η έξαρση του ιού αλλά και του διαδικτύου έφερε νέα δεδομένα στο marketing των επιχειρήσεων.

Έχει δημιουργηθεί μια νέα εποχή πραγμάτων. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη μέρα δεν θα μας θυμίζει τίποτα από πριν.

Εσύ πως προετοιμάζεις την επιχείρηση σου για την επόμενη μέρα;

Related Articles

Pin It on Pinterest

Share This