Ontime


Influencing Marketing

3 Mar, 2021 | Marketing, Social Media

Το screen time αυξάνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου επενδύεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως και στο διαδίκτυο, ως πηγή ενημέρωσης, αλλά και διασκέδασης.

Οι εταιρείες ψάχνουν συνεχώς εναλλακτικούς τρόπους να “εκμεταλλευτούν” αυτόν τον χρόνο, για την προώθηση των προϊόντων ή και των υπηρεσιών τους, και το ψάξιμο συμβαίνει συχνά στον χώρο του διαδικτύου μιας και το Digital Marketing είναι ο πιο γρήγορος, άμεσος, οικονομικός και μετρήσιμος τρόπος επικοινωνίας και προώθησης.

Η αποτελεσματική επικοινωνία κάποιων προσωπικών προφίλ, έχει αυξήσει τα νούμερα των ακόλουθων τους σε πολύ ψηλά επίπεδα, σε σημείο που η αγορά τους έχει δώσει τον όρο Influencers. Και κάπως έτσι ήρθε στις επιλογές των επιχειρήσεων ακόμα ένας τρόπος επικοινωνίας, γνωστός σήμερα ως Influencing Marketing.

Influencing Marketing: ενέργεια που αναφέρεται στην προώθηση προϊόντων, και υπηρεσιών, μέσω της εκμετάλλευσης ενός ήδη εδραιωμένου κοινού, το οποίο έχει αναπτύξει ένας Influencer, με σημαντικό αριθμό Followers, στις διάφορες πλατφόρμες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στο 9ο επεισόδιο του Ontime Podcast με τον Influencer Νικόλα Ιωαννίδη, είχα προσωπικά αναφέρει ότι λίγο πολύ όλοι είμαστε Influencers καθώς όλοι έχουμε επίδραση σε κάποιο άλλο άτομο, είτε θετική είτε αρνητική. Η διαφορά μεταξύ εμού και ενός Influencer είναι ο αριθμός των ατόμων στον οποίο έχουμε επίδραση. Προσωπικά έχω την δυνατότητα να επηρεάσω μερικές δεκάδες των ανθρώπων του στενού μου κύκλου, σε αντίθεση με ένα Influencer που επηρεάζει μερικές χιλιάδες των ακόλουθων του στην πλατφόρμα την οποία δραστηριοποιείται.

Πόσες φορές έχετε προτείνει ή σας έχουν προτείνει ένα καλό εστιατόριο ή ένα μαγαζί με χρήσιμα και οικονομικά προϊόντα και εσείς δείξατε εμπιστοσύνη ή σας έχουν δείξει εμπιστοσύνη για μία επίσκεψη στην επιχείρηση αυτή? Αυτή είναι η επίδραση που έχετε εσείς σε άλλα άτομα ή τα άλλα άτομα σε εσάς.

Η απόφαση πίσω από την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στο συναίσθημα της εμπιστοσύνης. Αυτό το συναίσθημα προσπαθούν να κτίσουν τα brands, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των υποψηφίων αγοραστών μέσα από διάφορες ενέργειες και το Influencing Marketing είναι μία από αυτές. Η άμεση έκθεση ενός προϊόντος, και η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων του, μέσω της αφήγησης, σε πρώτο πρόσωπο, από τον εκάστοτε Influencer, είναι ο πιο άμεσος, και ενδελεχής τρόπος ανάδειξής του.

Το Influencer Marketing αξιοποιεί την ήδη εδραιωμένη αγοραστική κοινότητα που έχει χτίσει ένας Influencer, για την καλύτερη απόδοση της καμπάνιας στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

Πως ετοιμάζουμε μια Influencing Marketing καμπάνια

  1. Διευκρινίζουμε τον στόχο της καμπάνιας

Όπως και σε κάθε άλλη ενέργεια, αρχικά αποφασίζουμε τον στόχο της ενέργειας που επιθυμούμε να τρέξουμε. Αρκετές επιχειρήσεις εστιάζονται στην αύξηση άμεσων πωλήσεων μέσα από την προβολή του Influencer, με την χρήση μοναδικού εκπτωτικού κουπονιού. Άλλες αρκούνται στην αναγνωρισιμότητα του brand τους στο κοινό του Influencer που έχουν επιλέξει.

  1. Επιλέξτε την κατάλληλη πλατφόρμα επικοινωνίας

Υποθέτω πως υπάρχει πλήρη κατανόηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας έτσι θα ψάξετε να βρείτε ποια πλατφόρμα θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν το προϊον σας απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα ηλικιακών γκρουπ, τότε το Facebook είναι η καλύτερη επιλογή. Αν απευθύνεστε σε πιο νεαρές ηλικίες, Generation Z, τότε η επιλογή είναι είτε το Instagram είτε το Tik Tok, με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε πλατφόρμας.

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα 18-34 ετών εμπιστεύονται περισσότερο ένα προϊόν, όταν το έχει προτείνει ένας Influencer που ακολουθούν.

  1. Επιλέξτε τον κατάλληλο Influencer

Αφού καταλήξουμε στην πλατφόρμα επικοινωνίας, τότε εξετάζουμε τις διαθέσιμες επιλογές από Influencers και η επιλογή σε κάποιες περιπτώσεις, αν όχι όλες, έρχεται από τον οικονομικό προϋπολογισμό και την περίοδο που θέλουμε να τρέξουμε την καμπάνια μας.

Ο κάθε ένας από τους Influencer έχει χτίσει συγκεκριμένο κοινό με βάση το περιεχόμενο του. Κάποιοι εστιάζονται στον χώρο της μόδας, άλλοι στον χώρο της άθλησης, άλλοι στην θεματολογία της μαγειρικής και υγιεινής διατροφής, κλπ.

Επιλέξτε αυτόν/ην που πιστεύετε αντιπροσωπεύει καλύτερα το brand σας και μπορεί να το υποστηρίξει στοχεύοντας σωστά και μεθοδικά το κοινό του/της.

  1. Δημιουργία περιεχομένου

Προμηθεύστε τον Influencer με το προϊόν το οποίο επιθυμείτε να παρουσιάσει, δώστε κάποια βασικά guidelines και σημαντικά selling points, και αφήστε τον να κάνει αυτός την δουλειά του. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον ίδιο τον Influencer πώς να επικοινωνήσει με το κοινό του και να περάσει το μήνυμα το οποίο πρέπει.

  1. Αξιολογήστε τα αποτελέσματα

Με το τέλος της ενέργειας, ζητήστε από τον Influencer να σας στείλει τα αποτελέσματα της ενέργειας και αξιολογήστε τα με βάση τον οικονομικό προϋπολογισμό τον οποίο επενδύθηκε. Τα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν μια καμπάνια πήγε καλά, είναι το κόστος ανά 1000 προβολές και το κόστος ανά αλληλεπίδραση.

Η διάρκεια μίας πιθανής συνεργασίας με κάποιον Influencer είναι 3 μήνες, παρόλα αυτά η διάρκεια, η συχνότητα και το αποτέλεσμα εξαρτάται από το διαθέσιμο budget το οποίο έχετε σκοπό να επενδύσετε. Το Influencer Marketing δεν δημιουργήθηκε τώρα, απλώς έχει αλλάξει η ονομασία και ο τρόπος που εφαρμόζεται μιας και το αγοραστικό κοινό, έχει στραφεί πλέον σε άλλου είδους διαφημίσεις προσπερνώντας πολλές φορές τις κλασσικές διαφημίσεις που γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα.

Δείτε το επεισόδιο με τον Influencer Νικόλα Ιωαννίδη εδώ.

Related Articles

Pin It on Pinterest

Share This