Ontime


Tι μπορούμε να μάθουμε σαν επιχειρηματίες από τις ‘αποτυχίες’ του Elon Musk

15 Jan, 2021 | Business, Marketing, Personal Development

Δεν κράτησε για πολύ η πρωτιά του Elon Musk ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά από την πτώση κατά 14 δισεκατομμύρια δολάρια, της περιουσίας του, μέσα σε μια μέρα. Μικρό το κακό φυσικά, ο γραφών και οι αναγνώστες αυτών των γραμμών πιθανών να χρειαστούμε επιπλέον και επιπλέον ζωές (πέραν από αυτή) για να κοντέψουμε ποτέ σε τέτοια νούμερα.

Οι μετοχική αξία της Tesla, έπεσε κατά 8% την περασμένη Δευτέρα (11/1/20) ρίχνοντας την ‘περιουσία’ του Elon κατά 14 δις δολάρια (περίπου) αφήνοντας τον με 176,2 δις (!). Η πτώση έσπρωξε ξανά τον CEO της Amazon Jeff Bezos στην πρώτη θέση, κάνοντας τον εκ νέου τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Forbes.

Aν και δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει το γεγονός αυτό, σαν αποτυχία, είναι καλό να ανατρέξουμε λίγο στο επιχειρηματικό παρελθόν του Elon Musk, να μιλήσουμε για τις ‘αποτυχίες’ του και να δούμε πως ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να κερδίσει αυτοπεποίθηση και ελπίδα μέσα από την πορεία του ιδιοκτήτη της Tesla, προ Paypal, Space X και Tesla εποχής.

Οι αποτυχίες του Elon Musk αφορούν περισσότερο εμάς και λιγότερο εκείνον

Elon Musk

Μπαίνοντας σε επιχειρηματικά μονοπάτια και όχι μόνο (καριέρα γενικά), είναι απολύτως φυσιολογικό να προκύψουν σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της πορείας μας, προκλήσεις, δυσκολίες, αμφισβήτηση, ψυχολογική κατάρρευση, προδοσία από συνοδοιπόρους και συνεργάτες μέχρι και πτώχευση. Τίποτε δεν είναι εγγυημένο, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για αυτό και ο γραφών θεωρεί ότι αν δεν συναντήσεις αρκετά από τα πιο πάνω τότε δεν κάνεις κάτι συναρπαστικό και διαφορετικό. Φυσικά για τον καθένα η επιτυχία έχει διαφορετική έννοια αλλά λίγο πολύ όλοι ξέρουμε το βασικό συστατικό της, να αναπτύξεις και να μεγαλώσεις την επιχείρηση και να διευρύνεις τον κύκλο εργασιών της.

H απόρριψη του Netscape και η καθαίρεση του από CEO του ZIP2

Elon Musk Netscape

Προσπαθώντας να ενταχθεί σε αναδυόμενες tech εταιρείες, στα αρχικά στάδια της καριέρας του, ο Musk βίωση την απόρριψη, σε μια από αυτές από το Netscape. Μετά από ορισμένες προσπάθειες του εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού διαδικτυακού καταλόγου, σαν ‘μηχανή’ αναζήτησης τότε, το ZIP2, μια καθαρά έκδοση τηλεφωνικού καταλόγου. Την εποχή τότε δεν ήταν κάτι συνηθής και οικείο όπως μας είναι σήμερα, περισσότερο καινοτόμο, μιας και η χρήση υπολογιστών και η σύνδεση στο διαδίκτυο βρισκόταν στα πρώιμα στάδια ύπαρξης. Αρχικά το ZIP2 αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες, τα κονδύλια από επενδυτές απών και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οποιαδήποτε επένδυση μέχρι που ο Musk πρόσθεσε την ύπαρξη χάρτη (γραμμένος με κώδικα για άλλο project) ενώνοντας τις ιδέες. Μέχρι να αρχίσει να παίρνει ρότα και επενδύσεις, τα έξοδα ήταν κατά πολύ στα απαραίτητα με το προσωπικό να δουλεύει στα ‘πεζοδρόμια’ για να επιβιώσει η εταιρεία μέχρι και το 1996. Κάπου εκεί ο Musk καθαιρέθηκε από CEO της εταιρείας για ‘κακή’ διαχείριση και περιορίστηκε σε πιο βοηθητικό πόστο με τον Richar Sorkin να αναλαμβάνει το πόστο του CEO. O Musk, μετά από μια περίοδος ΄οξυγόνωσης’ της ZIP2 προχώρησε σε νέα μονοπάτια και την αρχή δημιουργίας του γνωστού PayPal.

Υπήρξε εποχή που το PayPal ψηφίστηκε ως το χειρότερο επιχειρηματικό project της χρονιάς

Elon Musk PayPal

Όχι δεν είναι ψέμα. Το 1999, χρονιά λανσαρίσματος του PayPal, ψηφίστηκε ως η χειρότερη επιχειρηματική ιδέα. Ο Musk μαζί με τον Max Levchin έμειναν προσηλωμένοι σε αυτήν, δημιουργώντας το πρώτο διαδικτυακό πορτοφόλι το οποίο σιγά σιγά άρχισε να παίρνει προσοχή και να ανελίσσεται. Για την ακρίβεια, το ‘πορτοφόλι’ αυτό ήταν καθαρά υποστηρικτικό των αγορών που γινόντουσαν στο eBay, γι’ αυτό και η πρώτη εκδοχή του PayPal (σύστημα ασφαλείας λογισμικών) κατέληξε στον κάλαθο και μετατράπηκε σε ηλεκτρονικό ‘πορτοφόλι’ συναλλαγών. Το 2002 εισάχθηκε στο χρηματιστήριο σαν δημόσια εταιρεία και τα υπόλοιπα είναι γνωστή ιστορία μέχρι και σήμερα.

Η Tesla ήταν μια καθαρά μέγα αποτυχία προτού γίνει κερδοφόρα

Elon Musk Tesla

Αρκετοί ‘ειδικοί’ της αυτοκινητοβιομηχανίας είδαν με στραβό μάτι την ‘γέννηση’ της Tesla και οι τοποθετήσεις τους ήταν αρκετά καυστικές για το αν θα ήταν βιώσιμο και προσοδοφόρο το μέλλον μιας μάρκας ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το 2008 οι εκτιμήσεις αυτές φάνταζαν να επιβεβαιώνονται καθώς η Tesla βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Εκείνη τη χρονιά η Tesla προετοιμαζόταν για την παραγωγή του Model S και η απόφαση τότε του Musk ήταν να ρίξει την εταιρεία σε πτώχευση και να την τροφοδοτήσει με προσωπικά κεφάλαια για να την κρατήσει ζωντανή (35 εκατομμύρια δολάρια) κεφάλαια τα οποία απόκτησε από την πώληση του PayPal. Το 2010 ο ίδιος κήρυξε και επίσημα πτώχευση. Χάρις σε προσωπικά δάνεια από φίλους, κατάφερε να κρατήσει την Tesla ζωντανή και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέληξε σε μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της ‘μάχης’ διατήρησης της εταιρείας στη ζωή, ο ίδιος και το προσωπικό δούλευαν υπερωρίες και αναγκάζονταν να κοιμούνται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η Space X καταδικάστηκε σε αποτυχία

Elon Musk Space X

Χρειάστηκαν 16 επώδυνοι μήνες για την Space X για να αποδείξει ότι ήταν εφικτό να προσγειώσει πύραυλο σε ένα από τα κινούμενα πλοία της. Η πρώτη προσπάθεια ήταν επιτυχές και με τρομερή ακρίβεια, σοκάροντας ακόμη και τους πιο αυστηρούς επικριτές, ωστόσο η πρόοδος των προετοιμασιών σχετικά αργή αμφισβητώντας την φερεγγυότητα της εταιρείας. Το 2006 όμως (περί τα μέσα) η Space X προσγείωσε 3 τέτοιους πυραύλους με απόλυτη επιτυχία ωστόσο την ίδια χρονιά η προσπάθεια να εκτοξεύσει 4 αντί 3 κατέληξε σε αποτυχία. Τεράστιο πλήγμα κύρους για την εταιρεία κάτι το οποίο έδωσε την ευκαιρία στα media να ασκήσουν σκληρή κριτική στην όλη προσπάθεια αλλά και το μέλλον της. Ενώ όλοι ανέμεναν να ‘κόψει’ τον ενθουσιασμό στον Musk, αυτός επέμεινε και χρησιμοποίησε όλα τα δεδομένα τα οποία οδήγησαν στην αποτυχία με σκοπό να γίνουν διορθωτικά μέτρα και αναβαθμίσεις ώστε να προσπαθήσει εκ νέου σε νέες δοκιμές. Το 2020 κατόρθωσε να στείλει τον πρώτο διαστημικό πύραυλο σαν ιδιωτική εταιρεία στο διάστημα. Το όνειρο για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη γίνεται πλέον πιστευτό.

Η περίπλοκη προσωπική ζωή και τα οικονομικά του Musk

Eίναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του Musk, τον οδήγησε σε ‘περιπέτειες’ από νεαρή ηλικία μέχρι και σήμερα. Aπό bullying, αμφισβήτηση, κοινωνική και επαγγελματική απόρριψη. Πέραν όλων αυτών, βίωσε διαζύγιο το οποίο του δημιούργησε βαθιά κατάθλιψη. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κρίση του 2008 έριξε στο ναδίρ την κερδοφορία της Space X και Tesla, o ίδιος στα όρια χρεωκοπίας με το ενδεχόμενο να ‘σκοτώσει’ τις εταιρείες ορατό. Ο ίδιος πήρε την απόφαση να μοιράσει τα όποια επενδυτικά κεφάλαια στις 2 μέχρι που η ΝASA αποφάσισε να επενδύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Space X. Περιττό να πούμε ότι και οι 2 εταιρείες τα κατάφεραν και επιβίωσαν ενώ ο Musk παντρεύτηκε για δεύτερη φορά λίγα χρόνια αργότερα.

Τι μπορούν να αποκομίσουν οι εταιρείες και ο κάθε επιχειρηματίας από όλα αυτά

  • Η αποφασιστικότητα και επιμονή του Musk να μην σταματήσει να κυνηγά τους στόχους του, παρόλες τις δυσκολίες και να πιστεύει στα project του είναι ένας από τους λόγους που σήμερα μιλάμε για έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο
  • Οι περισσότερες προσπάθειες σταματούν όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και ο ουρανός γίνεται γκρίζος. Με λίγα λόγια, ενθουσιασμός στην ιδέα και την προοπτική και απογοήτευση στα πρώτα στάδια ανάπτυξης κάτι που οδηγεί στην έλλειψη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. Η πικρή αλήθεια γύρω από τις όποιες αρχικές προσπάθειες για κάτι νέο δημιουργούν μια εμμονή η οποία δυσκολεύει την ‘όραση’ του τι πραγματικά επιζητεί η αγορά
  • Η Tesla είναι μια από τις πιο πετυχημένες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν θα υπήρχε εδώ σήμερα όμως αν έλειπε η επιμονή του Musk, περισσότερο η πίστη του αλλά και το πάθος του τα οποία λειτούργησαν σαν τα πιο δυνατά κίνητρα. 
  • Μέσα από τις παταγωδώς αποτυχίες της Space X διακρίνουμε ότι ο Musk είναι πρωτοπόρος σε αυτό που κάνει και μη συγκαταβατικός. Παίρνει πάντα μια διαφορετική πλεύση, διαφορετική από τον ‘ανταγωνισμό’ και πάντα σκέπτεται ελεύθερα, κάτι πολύ σημαντικό για να μπορέσει κάποιος να κινείται μπροστά χωρίς παρωπίδες και να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή
  • Όποια και να είναι η άποψη μας για τον Elon Musk, αυτός συνεχίζει να επιδεικνύει αμείλικτα την θέληση του να πετύχει παρόλες τις αμφισβητήσεις, παρόλες τις δυσκολίες, παίρνει σημαντικές και ξεκάθαρες αποφάσεις εν ώρα κρίσης και αφοσιώνεται πλήρως σε αυτές μέχρι το τέλος.

Related Articles

Pin It on Pinterest

Share This