
- Οποιαδήποτε ενέργεια για επικοινωνία (μπορούμε να το πούμε και marketing γενικά) επιφέρει κάποιο κόστος. Εάν παραθέσουμε την πιο ολοκληρωμένη στρατηγική, από δημιουργία ιστοσελίδας, διαχείρισης της, δημιουργίας περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφήμιση, μιλάμε για bargain. Ελληνιστί, ένας πολύ οικονομικός τρόπος πάντοτε συγκρίνοντας το κόστος για τοποθέτηση μηνύματος οπουδήποτε αλλού.
- Το διαδίχτυό δίνει την ευκαιρία μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο να έρθει ο κάθε υποψήφιος βουλευτής και πολιτικό κόμμα σε άμεση επαφή με τον κόσμο σε μεγάλη κλίμακα. Σκεφτείτε μια αίθουσα με 80 άτομα Χ 15 τοποθεσίες να μεταφραστεί σε ένα live το οποίο με τη σωστή προώθηση θα προσελκύσει 500 άτομα. Ο χρόνος και η φυσική κούραση για διεκπεραίωση μιας τέτοια προεκλογικής εξόρμησης δεν συγκρίνεται, χωρίς να υποβαθμίζουμε τη φυσική παρουσία και την γλώσσα του σώματος σε μια τέτοια (παίζει μεγάλο ρόλο στην επικοινωνία)
- Η κατάσταση με τον COVID δεν αφήνει περιθώρια για άνετες προεκλογικές συνευρέσεις οι οποίες και με τη βούλα του νόμου περιορίζουν τις μαζικές συνεστιάσεις κόσμου. Αναγκαστικά η επικοινωνία θα πρέπει να μεταφερθεί μακριά από τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
- Μέσα από τους διάφορους τρόπους δημιουργίας περιεχομένου (άρθρα, βίντεο, live, podcast) οι υποψήφιοι και τα πολιτικά κόμματα μπορούν να πουν περισσότερα χωρίς να περιορίζονται από την αρχή ραδιοτηλεόρασης και το πιο σημαντικό να ξεδιπλώσουν περιεχόμενο διαφόρων θεματολογιών. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Το εκλογικό σώμα αποτελείται από ανθρώπους. Είναι το μοναδικό κοινό που έχουν μεταξύ τους εν αντιθέσει με τα πολλά ενδιαφέροντα που τους χωρίζουν. Εάν ο όποιος υποψήφιος/α μιλήσει για αυτά που ενδιαφέρουν αυτόν/ην τότε θα χάσει το παιχνίδι. Εάν μιλήσει για αυτά που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους τότε θα τραβήξει τη προσοχή. Το θέμα είναι, για πόσα διαφορετικά ενδιαφέροντα μπορεί να μιλήσει και πως θα τα προωθήσει. Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν την δυνατότητα κατηγοριοποίησης κοινού και για κάθε κατηγορία προτείνουμε να δημιουργείται διαφορετική θεματολογία η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος περιεχομένου. Πολύ απλά δεν μπορείς να περάσεις το ίδιο μήνυμα σε ένα 20χρονο ψηφοφόρο και σε ένα 40 χρόνο. Δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και δεν βλέπουν τον κόσμο μέσα από τον ίδιο φακό.
- O καθορισμός του κονδυλίου για την όλη επικοινωνία είναι πολύ σημαντικός. Είναι το πρώτο βήμα πριν την έναρξη και αυτό που θα καθορίσει σε ποιες πλατφόρμες, σε ποια κοινά και με ποια μέσα θα δημιουργείται το περιεχόμενο. Κανένα κομμάτι επικοινωνίας (ανάρτηση, βίντεο, άρθρο, podcast) δεν θα φέρει αξιόλογο αποτέλεσμα αν δεν προωθηθεί επί πληρωμής μέσα από τα διαφημιστικά μέσα των πλατφόρμων. Καλύτερα 4 πληρωμένες αναρτήσεις τον μήνα παρά 20 μη πληρωμένες. Όσο μεγαλύτερο το κονδύλι, τόσο πιο πολύ το περιεχόμενο και φυσικά τα κοινά στα οποία θα γίνει η στόχευση
- Ύπαρξη ιστοσελίδας. Για όλους τους σωστούς λόγους (εικόνα, διαχείριση δεδομένων, έλεγχος περιεχομένου, αποκλειστικότητα προσοχής και re-marketing τακτικές) ο κάθε υποψήφιος/α οφείλει να διατηρεί ιστοσελίδα. Είναι το διαδικτυακό σπίτι και το περιεχόμενο μαζί με όλα τα δεδομένα ανήκουν στο πολιτικό πρόσωπο ή πολιτικό κόμμα. Δεν ανήκουν σε κανένα Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ή Oι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τους κράχτες, οι οποίοι κράχτες θα πρέπει να στέλνουν το κοινό σε μια ιστοσελίδα. Εκεί που η προσοχή είτε από ανταγωνισμό είτε από άλλου είδους περιεχόμενο αποσπάται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στην περίπτωση της ιστοσελίδας ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι σου και έχεις την απόλυτη προσοχή του. Η ιστοσελίδα πρέπει να παρουσιάζει ξεκάθαρα το προφίλ, τους στόχους και απόψεις και να διατηρεί περιεχόμενο το οποίο θα κάνει τον κάθε επισκέπτη να ‘ξοδεύει’ το χρόνο του χωρίς να φεύγει με τη μια. Πως επιτυγχάνεται; 3 σημαντικά πράγματα. Να φορτώνει γρήγορα, να παρέχει ποικιλία θεμάτων μέσω αρθρογραφίας και βίντεο και να έχει εγκατεστημένους όλους τους απαραίτητους κώδικες για μελλοντική επαναστόχευση (re-marketing)

- Κατηγοριοποίηση κοινών με βάση ηλικίες και ενδιαφέροντα ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη δημιουργία περιεχομένου. Τι ενδιαφέρει σήμερα ένα άτομο 25 ετών και τι ενδιαφέρει ένα άτομο 45 ετών; Ποιο το προφίλ τους; Με ποια ΄γλώσσα΄επικοινωνούν; Σε ποια μηνύματα ανταποκρίνονται; Η αντίληψη ότι τα κοινά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και σε ποιες ‘συχνότητες’ συντονίζονται θα βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου προσαρμοσμένη κατάλληλα. Το μεγαλύτερο λάθος τόσο των υποψηφίων και γενικά των brands/ εταιρειών είναι το γεγονός ότι το μήνυμα τους είναι ένα και αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε όλους.
- Βίντεο. Aν μια εικόνα = 1000 λέξεις τότε ένα βίντεο με πόσες λέξεις ισοδυναμεί; Τρία τα δεδομένα. Οι ίδιες οι πλατφόρμες προωθούν οργανικά περιεχόμενο βίντεο σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουν το προϊόν τους. Όταν μια πλατφόρμα θέλει να προωθήσει συγκεκριμένο προϊόν, οι αλγόριθμοι δουλεύουν υπέρ ενός τέτοιου περιεχομένου. Μέσα από βίντεο περιεχόμενο η επικοινωνία είναι πολύ πιο δυνατή και περιβάλλεται με συναίσθημα. Συγκρίνοντας το με μια εικόνα η οποία δεν έχει πολλά να πει, το βίντεο αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης περιεχομένου από τους χρήστες. Ο γραφών προβλέπει ότι τα επόμενα 5 χρόνια το 90% του περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελείται από βίντεο. Τελευταίο η προώθηση διαφημιστικά βίντεο περιεχομένου για όλους τους πιο πάνω λόγους, κοστίζει λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος. Στην Κύπρο, με σωστή στόχευση, το κόστος για μια θέαση είναι 1 σέντ. Η δημιουργία βίντεο μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους. Με σοβαρό εξοπλισμό αλλά και με ένα τηλέφωνο. Η δημιουργία βίντεο με τα κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό της αναβάθμιση τους χρόνο με το χρόνο έχει γίνει πολύ πιο εύκολη και για κάποιον/ α χωρίς κονδύλι δεν είναι αποτρεπτική η παραγωγή του. Ακόμα και ο ήχος μπορεί να είναι πολύ καλής ποιότητα με μια αγορά μικροφώνου το οποίο ενώνεται με ένα κινητό, με κόστος από 10 μέχρι 20 ευρώ. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο χωρίς να χρειάζονται οι δεξιότητες χειρισμού προγραμμάτων όπως το Premier Pro της Adobe. Aν το κάνουν μικρά παιδάκια για το tik-tok τότε ο καθένας μπορεί να το κάνει φτάνει να υπάρχει η όρεξη
- To περιεχόμενο είναι ο καταλύτης για να δημιουργήσεις ‘οπαδούς’ του περιεχομένου. Ακόμα και αν το διαφημιστικό κονδύλι είναι μεγάλο, ακόμα και αν υπάρχει γνώση του αντικειμένου και το πώς δουλεύει το digital marketing, ακόμα και αν η ποσότητα του περιεχομένου είναι αρκετή, εάν το ίδιο το περιεχόμενο δεν είναι ενδιαφέρον για αυτόν που το καταναλώνει τότε η όλη στρατηγική επικοινωνίας θα αποτύχει. Το περιεχόμενο είναι ο καταλύτης της επικοινωνίας. Mιλήστε για τα πράγματα που ενδιαφέρουν το κάθε κοινό ξεχωριστά είτε αυτό είναι η παιδεία, ο αθλητισμός, η επιχειρηματικότητα, η υγεία, η διασκέδαση κλπ. Όταν ο χρήστης έρθει σε επαφή με περιεχόμενο το οποίο αφορά εκείνον/η τότε θα εμπλακεί και δώσει προσοχή.
- Podcast. To trend είναι ήδη στην Κύπρο και από trend θα εξελιχθεί σε ακόμα μια επιλογή προβολής και επικοινωνίας. Τα podcast είναι στο εξωτερικό ήδη σε άνθηση τόσο σε ηχητική αλλά και βίντεο μορφή. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος προβολής όταν καλείς κάποιον/ α σε ένα podcast επεισόδιο, γυρίσουν τα φώτα επάνω του/της. Όλα τα θετικά γυρίζουν στον podcaster χωρίς να φαίνεται ότι ψάχνει αυτοπροβολή και σημασία. Ο καλεσμένος θα μοιραστεί το περιεχόμενο στο δικό του network και το podcast θα κοινοποιηθεί χωρίς πληρωμή στον κύκλο του. Πέραν τούτο το podcast είναι αφιλτράριστο και προσβάσιμο στο χρόνο του χρήστη, όχι στο χρόνο του ίδιου του επεισοδίου, μακριά από τις τυπικότητες της τηλεόρασης και το ραδιοφώνου και το ποιο σημαντικό, κάθε επεισόδιο μπορεί να έχει τη δική του θεματολογία και προωθηθεί στο κοινό το οποίο ενδιαφέρεται για αυτή (η στόχευση την ώρα της προώθησης μπορεί να καθοριστεί από τα ενδιαφέροντα τα οποία παρέχονται από το διαφημιστικό σύστημα) και να αποκλείσει αυτού που πιθανόν να μην ενδιαφέρονται για αυτήν.
8 μήνες κοντά ή μακριά (όπως το πάρει ο καθένας) από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι, για τον γραφών, αρκετός χρόνος για να στηθεί σωστή στρατηγική και να αρχίσει η επικοινωνία ΑΜΕΣΑ. Η τελική απόφαση του κάθε ψηφοφόρου μπορεί να παρθεί ακόμα και την τελευταία εβδομάδα, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο ποσοστό της αποχής. Τα δεδομένα αλλάζουν (άλλαξαν ήδη εδώ και καιρό) και ότι ισχύει κάθε επιχείρηση/ brand ισχύει και για το προσωπικό branding. Oι υποψήφιοι προσωπικό branding χρειάζονται. Ο κόσμος ψηφίζει ανθρώπους και όραμα, όχι προιόντα. Το διαδίκτυο άνοιξε την πόρτα στον καθένα να γίνει μέσο του ίδιου του εαυτού και να χειριστεί την επικοινωνία χωρίς να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από κανάλια, σταθμούς και ενημερωτικά μέσα. Όσο πιο σύντομα γίνει αντιληπτό τόσο πιο σύντομα θα αρχίσει να αποφέρει, μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, η όλη επικοινωνία.