Ontime


The curious case of TikTok

24 Jul, 2020 | Social Media

Για το TikTok είπαμε αρκετά τον τελευταίο καιρό. Ακόμα μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο ένα σε downloads τόσο στο App Store αλλά και στο αντίστοιχο Google, ξεπερνώντας ακόμα και τον βασιλιά, Facebook.

H διείσδυση αρχικά στο GEN Z και σταδιακά στους Millennial είναι πολύ γρήγορη και το πιο σημαντικό, το μεγάλο οργανικό reach του περιεχομένου (ακόμα και τα ότι να ναι) επιδρά σαν ναρκωτικό στους δημιουργούς περιεχομένου. Ο λόγος πολύ απλός, όταν μια νέα πλατφόρμα εμφανίζεται (θυμηθείτε το Facebook την περίοδο 2008-2013 οι άνω των 30+) το περιεχόμενο είναι λίγο και ο χώρος για κατανάλωση περιεχομένου αρκετός με αποτέλεσμα οι χρήστες να έρχονται σε επαφή με πολύ περιεχόμενο μιας και δεν υπάρχει συνωστισμός. Από κει και πέρα οι πιο κάτω παράγοντες έρχονται να ενισχύσουν το μεγάλο οργανικό reach (views στην περίπτωση του TikTok):

  • Η απουσία της μάζας των χρηστών οι οποίοι δραστηριοποιούνται διαδικτυακά σε Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter κλπ.
  • Η δυσκολία κατανόησης δημιουργίας περιεχομένου σε συχνή βάση από τους πιο πάνω.
  • Η απουσία δυνατότητας δημιουργίας διαφημίσεων από πολλές αγορές (χώρες).
  • Η έλλειψη κατανόησης της προοπτικής από την χρήση του TikTok, των brands και των εταιρικών λογαριασμών.

Τι σημαίνει αυτό; Οι λογαριασμοί που θα επενδύσουν χρόνο για δημιουργία περιεχομένου στο TikTok θα επωφεληθούν της μεγάλης και ‘δωρεάν’ προβολής του οργανικού περιεχομένου και φυσικά το κτίσιμο κοινού χωρίς να ξοδέψουν διαφημιστικά μισό ευρώ. Με το κτίσιμο ακολούθων έρχεται η αναγνωρισιμότητα, branding και όλα τα συνεπακόλουθα της έκθεσης και προβολής.Ο γραφών δεν είναι ούτε μάντης ούτε ο Νοστράδαμος. Όλο αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Αυτή η ημερομηνία είναι πολύ πιο κοντά σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Facebook (2008-2013) & Instagram (2015-2018). Πρώτο και κύριο οι 4 πιο πάνω παράγοντες δεν θα υφίστανται (κυρίως το 1,2 & 3) και δεύτερο, ο κίνδυνος για το TikTok να βιώσει το οριστικό ban από Αμερική. Ας μιλήσουμε λίγο για αυτό.

YouTube, Facebook Snap Chat, Twitter, LinkedIn, Instagram, όλες αυτές οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που έχουν αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο που επικοινωνεί η ανθρωπότητα, είναι Αμερικανικών συμφερόντων. Το TikTok όχι. Το TikTok είναι ‘παιδί’ του musical.ly το οποίο ήταν πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με κεντρικά γραφεία στην Σανγκάη και γραφεία στην Καλιφόρνια, μέσα από την οποία οι χρήστες δημιουργούσαν σύντομα lip-sync βίντεο (το playback ενός τραγουδιού αλλά από τους χρήστες). Το musical.ly μας συστήθηκε το 2014 και μέχρι το 2017 μετρούσε 200 εκατομμύρια χρήστες. Τον ίδιο χρόνο αγοράστηκε από τον κινέζικο γίγαντα Byte Dance Ltd ο οποίος το συγχώνευσε με το TikTok (προηγουμένως ονομαζόταν Douyin) το 2018 και ΜΠΟΥΜ, το TikTok ενισχυμένο είναι πλέον αυτό που είναι. Ως εδώ όλα καλά.

Από τη στιγμή που η πλατφόρμα ανήκει σε Κινέζικα συμφέροντα, πλέον η πολιτική και η σύγκρουση δύο κόσμων ήδη επηρεάζει και θα επηρεάσει ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό το μέλλον της πλατφόρμας. Aν και η μητέρα εταιρεία θέλοντας να μετριάσει το καχύποπτο πολιτικό πλαίσιο, ορίζει σαν CEO τον πρώην αντιπρόεδρο και ανώτατο διευθυντική της Disney, Kevin Mayer και αγοράζει υπηρεσίες cloud αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων από την Google, η εξέλιξη των πραγμάτων οδεύει σε ολιστικό ban από Αμερική (ήδη είναι στην Ινδία) εκτός και αν εξαγοραστεί από funds Αμερικανικών συμφερόντων (άποψη του γραφών). Από τη στιγμή που η Αμερική κατηγορεί ευθέως ότι μέσα από το TikTok η Κινέζικη κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών, από τη στιγμή που το TikTok γνωρίζει ραγδαία διείσδυση στην Αμερική αλλά και τον ευρύτερο δυτικό κόσμο τότε αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Για τους Αμερικανούς ο ‘εχθρός’ είναι εντός των τειχών και σαν δούρειος ίππος έχει πλέον πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών και όχι μόνο.

Τι δεδομένα συλλέγει το TikTok με την έγκριση πάντα των χρηστών?

  • Τι περιεχόμενο παρακολουθείται και σχολιάζεται από τους χρήστες
  • Γεωγραφικά
  • Αριθμό και μοντέλο χρήσης τηλεφωνικών συσκευών καθώς και του συστήματος λειτουργίας τους
  • Συμπεριφοράς χρηστών με βάση την αλληλεπίδραση τους με περιεχόμενο

Όλη αυτή η συλλογή δεδομένων από την νούμερο ένα σε κατέβασμα, εφαρμογή, για το 2020, κάνει αρκετούς να εικάζουν πολύ περισσότερα, λόγω και της φήμης που επικρατεί για το κινεζικό καθεστώς αλλά και τη συσχέτιση του με το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα και πιο συγκεκριμένα ότι γίνεται παρακολούθηση όλων αυτών των δεδομένων τα οποία καταλήγουν, που αλλού? Στο κομμουνιστικό κόμμα. Η όλη ιστορία θυμίζει την περίπτωση Huawei και την θεωρητική για τους Δυτικούς άποψη ότι η κινεζική κυβέρνηση υποχρεώνει εταιρείες να μοιράζονται μαζί της δεδομένα τα οποία αφορούν μη Κινέζους πολίτες. Είναι θεωρητική όμως? Ο νόμος του 2017 περί προστασίας συμφερόντων της χώρας, υποχρεώνει οργανισμούς ή πολίτες να ‘βοηθούν και να συνεργάζονται΄ με τις μυστικές υπηρεσίες με σκοπό την προστασία του κράτους. Ότι και να σημαίνει αυτό.

Τι σημαίνει όλη αυτή η ιστορία για τους χρήστες, επίδοξους TikTokers, brands, εταιρείες, διαφημιστές κλπ? Ότι όπως όλα στη ζωή είναι ρευστά και προσωρινά. Αν δεν χαθούν, αλλάζουν για αυτό και η πρόσφατη ιστορία των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι τίποτα δεν μένει οργανικά ψηλά και συνεχώς οι αλγόριθμοι αλλάζουν. Είτε οι όποιες πολιτικές σκοπιμότητες, ‘εξαφανίσουν’ το TikTok είτε το ίδιο το TikTok αλλάξει, η ουσία είναι ότι δεν είναι συνετό κάποιος/α να βασίσει (εάν έχει προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους) την επικοινωνία αποκλειστικά στην πλατφόρμα (είτε αποκλειστικά σε κάποια άλλη). Το πιο δυνατό στοιχείο είναι το ίδιο το brand (είτε άτομο, είτε εταιρεία) και όχι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η επικοινωνία πρέπει να μοιράζετε παντού (ή όσο το δυνατόν σε περισσότερα μέρη) ώστε να μην δημιουργηθεί σχέση εξάρτησης.

Τι κερδίζει κάποια/ος με το να επενδύσει χρόνο για δημιουργία περιεχομένου, εκτός από το δωρεάν ψηλό οργανικό reach? Tην ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργίας περιεχομένου αλλά και τη δημιουργία κοινού το οποίο θα ακολουθεί το brand (προσωπικό ή εταιρικό) έστω και μεσοπρόθεσμα. Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και όπως φαίνεται κάποιοι μένουν πίσω. Όσοι εναρμονίζονται προχωράνε, επιβιώνουν ή μεγαλώνουν και όσοι όχι, μένουν στάσιμοι και ‘πεθαίνουν’ αργά. Ήδη το TikTok δυσκολεύει όσους δεν αρέσκονται στο βίντεο, την εξωστρέφεια αλλά και δημιουργικότητα.

ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΕ ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΛΛΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Καλώς η κακώς οι επιλογές για επικοινωνία πολλές και ο χρόνος για στρατηγική και δημιουργία περιεχομένου ο ίδιος. Ο γραφών πιστεύει ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων, οι οποίες μόλις διαφοροποιηθούν με βάση τη νέα τάξη πραγμάτων της τεχνολογίας και του διαδικτύου τα οφέλη είναι πολλαπλάσια και αξίζει τον χρόνο/ κόπο. Τον Οκτώβριο του 2019 φιλοξενήσαμε μια από τις πιο δημοφιλές TikTokers της Κύπρου με 220 χιλιάδες ακόλουθους, στο Netcast Zone. Μπορείτε να δείτε όλο το podcast στο πιο κάτω βίντεο.

Related Articles

Pin It on Pinterest

Share This