Η διαχείριση του άγχους στον εργασιακό χώρο αποτελεί μια σύνθετη αλλά συχνή διαδικασία. Οι υπερωρίες, το σπαστό ωράριο, η αμείωτη δουλειά και οι υπερβολικές πιέσεις από τους εργοδότες αποτελούν ένα συνηθής φαινόμενο σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα και τα οποία φέρνουν αρκετούς εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξουθένωση και συνεπώς την κατάθλιψη.
Η εργασιακή εξουθένωση είναι μια κατάσταση ψυχικής και σωματικής εξάντλησης. Ο Maslach and Jackson (1981) το όρισαν ως μια μακροπρόθεσμη αντίδραση του ατόμου με άγχος σε μια παρατεταμένη έκθεση του σε συναισθηματικές και διαπροσωπικές στρεσογόνες καταστάσεις στη δουλειά, οι οποίες οδηγούν στην συναισθηματική εξάντληση, την αποπροσωποποίηση και τη μειωμένη προσωπική επιτυχία. Η συναισθηματική εξάντληση αναφέρεται σε συναισθήματα ακραίας συναισθηματικής κόπωσης και έλλειψης ενθουσιασμού και σθένους απέναντι στη δουλειά, αλλά και απώλεια ενδιαφέροντος για τους συνεργάτες. Συνήθως τα άτομα τα οποία υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό χάνουν το αίσθημα της χαράς, είναι ευερέθιστοι, έχουν λιγότερη υπομονή και ασκούν περισσότερη κριτική. Χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενέργειας, παραγωγικότητας και όρεξης για να πάνε στη δουλειά τους και δεν χαίρονται με τις επιτυχίες τους. Η σωματική κούραση γίνεται έντονη αφού συχνά παρουσιάζονται πονοκέφαλοι, πόνοι στη πλάτη και στον αυχένα.
Αν έχετε πανικοβληθεί, προτείνουμε να κάνετε μια παύση, να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να ξεκινήσετε να κατανοείτε τι είναι πλέον σημαντικό για εσάς και για τους πελάτες σας, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να είστε χρήσιμοι και σχετικοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.